Wat verandert er? Welke alternatieven zijn er?  lees online
Kadaster
BAG 2.0 Extract vervangt BAG Extract
27 maart 2020
BAG 2.0 Extract: wat verandert er?

Geachte heer, mevrouw,
 
Zoals u weet, veranderen de BAG producten met de komst van de gewijzigde Wet BAG. Het huidige BAG 1.0 Extract, zoals u dat nu gebruikt, wordt vervangen door het BAG 2.0 Extract en wordt vanaf maart 2021 niet meer geleverd.

Wij willen u graag helpen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Via deze mailing brengen wij u als gebruiker op de hoogte van de ontwikkelingen van het BAG 2.0 Extract.

De belangrijkste wijzigingen in het Extract kunt u vinden op de pagina BAG 2.0 Extract. De inhoudelijke wijzigingen op grond van de Catalogus BAG 2018 vindt u op de pagina Wat verandert er?.

Meer over de wijzigingen op de pagina BAG 2.0 Extract
 
Wat betekent dat voor u?

Wilt u BAG Extract ook na maart 2021 blijven gebruiken, dan zult u over moeten naar de nieuwe versie. Inmiddels is er functionaliteit beschikbaar waardoor u kunt beginnen met de overstap naar het BAG 2.0 Extract. 

Wanneer komen de nieuwe Extracten beschikbaar?
Eind 2018 is documentatie voor het BAG 2.0 Extract beschikbaar gesteld. Deze documentatie is een belangrijk uitgangspunt voor de implementatie van het BAG 2.0 Extract. Daarnaast zijn er proefbestanden voor het BAG 2.0 Extract Gemeente, het BAG 2.0 Extract Geheel Nederland en voor de mutatieproducten. De proefbestanden vormen samen met de documentatie een goede basis voor de ontwikkeling van software die in staat is een BAG 2.0 Extract te verwerken. De structuur van de definitieve versie van BAG 2.0 Extract is identiek aan de structuur van deze proefbestanden.

Vanaf dit moment zetten wij maandelijks van alle gemeenten BAG 2.0 Extracten met de actuele BAG 2.0 data klaar op Github. Deze bestanden kunt u vervolgens zelf downloaden. Deze manier van leveren blijft beschikbaar totdat het mogelijk is om een BAG 2.0 Extract te bestellen via Mijn Kadaster. Vanaf dat moment wordt het BAG 2.0 Extract wederom een betaald product.

In het tweede kwartaal van 2020 gaan we ook het BAG 2.0 Extract Geheel Nederland en de mutatieproducten uitleveren.

Meer informatie over de ontwikkeling van het BAG 2.0 Extract, proefbestanden en documentatie vindt u op de pagina BAG 2.0 Extract op onze website.

Bekijk proefbestanden en documentatie op onze website
 
BAG API: een geschikt alternatief voor u?

Het uitfaseren van het huidige BAG Extract is een mooi moment om eens goed te kijken of er betere alternatieve producten voor u zijn. In de volgende gevallen kan de overstap naar de nieuwe BAG API voor u een overweging zijn:

  • het bijhouden van een lokale kopie is niet meer gewenst
  • er is vraag naar real-time BAG data
  • er is vraag naar de gegevens van één object per keer.

Met de BAG API Individuele Bevragingen vraagt u via individuele bevragingen (één object per keer) gegevens met een real time actualiteit rechtstreeks uit de LV BAG op. De verwachting is dat de eerste onderdelen van de vernieuwde BAG API in april live gaan. De overige API's volgen in het tweede kwartaal van 2020.

Voor gebruik van deze API zullen kosten in rekening gebracht worden. Wat deze kosten worden en per wanneer we deze gaan berekenen, communiceren wij zodra dit bekend is. Er komt in elk geval een gratis variant waarmee het mogelijk is een beperkt aantal bevragingen te doen. Om welke aantallen het gaat, hoort u nog van ons.

Meer informatie over de BAG API Individuele Bevragingen en waar u die kunt vinden, staat op de pagina BAG API.

Ga naar de pagina BAG API
 
Op de hoogte blijven?

Natuurlijk blijven wij u per mail informeren over de overgang naar BAG 2.0. Daarnaast kunt u ook op andere manieren op de hoogte blijven.

Vragenuur op 8 april
Om u de kans te geven vragen aan ons te stellen, hebben wij een vragenuur gepland. Hebt u concrete vragen die u graag beantwoord zou willen zien voor de informatiebijeenkomsten op 22 april? Dan geven wij u graag de gelegenheid deze vragen te stellen tijdens een digitaal vragenuur BAG 2.0 Extract en BAG API Individuele Bevragingen op 8 april.

Wij zullen u zo snel mogelijk via een nieuwsbericht op onze website informeren over het tijdstip en de werkwijze van het vragenuur.

Informatiebijeenkomsten op 22 april
Om afnemers te ondersteunen bij de overstap naar BAG 2.0 producten organiseren wij op 22 april twee bijeenkomsten.

  1. BAG 2.0 Extract (van 10.00 uur – 12.00 uur)
  2. BAG API Individuele Bevragingen (van 13.00 uur – 15.00 uur)

De bijeenkomsten zullen digitaal plaatsvinden. Op welke wijze wij deze bijeenkomsten zullen vormgeven, maken wij zo snel mogelijk bekend.

Wilt u aanwezig zijn bij (een van) deze bijeenkomsten? Meldt u zich dan vast aan via het formulier Informatiebijeenkomst BAG april 2020.

Webinars op 12 en 19 mei
Op 12 en 19 mei organiseren wij webinars over het BAG 2.0 Extract en de BAG API Individuele Bevragingen. Meer informatie over de invulling van deze webinars volgt.

Poll informatiebehoefte
Hebt u suggesties voor de inhoud van de informatiebijeenkomsten van 22 april of de webinars, of hebt u vragen die u dan graag beantwoord ziet? Vul dan onze poll over informatiebehoefte in. Wij gebruiken uw reactie graag om onze bijeenkomsten en webinars vorm te geven.

Nieuwsbriefspecial
In april versturen wij een special van onze nieuwsbrief, die volledig gewijd is aan de BAG 2.0 producten. Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen? U kunt zich hiervoor aanmelden via het formulier Nieuwsbrieven

Website
Alle belangrijke ontwikkelingen rondom de BAG worden als nieuwsbericht geplaatst op de nieuwspagina BAG. Door middel van RSS feeds kunt u actief op de hoogte gehouden worden van nieuwe nieuwsitems. Lees meer over RSS feeds.

Wij wensen u veel succes met de overstap en wij zien u graag bij één van de bijeenkomsten.
 
Met vriendelijke groet, 

Nathalie Vos
Klantenservice BAG

Contact
088 - 183 34 00
Twitter @KadasterWebcare
Facebook @HetKadaster
Vragen of opmerkingen?
Onze klantenservice beantwoordt graag al uw vragen en opmerkingen.
Contactformulier