Lees de nieuwste tips om VTV's te voorkomen. lees online  |  afmelden
Kadaster
Nieuwsbrief voor het notariaat
25 november 2019

Beste heer/mevrouw,

In deze nieuwsbrief als eerste een bericht over:

Het vermelden van adresgegevens in de verklaring van erfrecht

Eerder dit jaar heeft de KNB gemeld dat notarissen niet verplicht zijn adresgegevens in de verklaring van erfrecht op te nemen. Wij meldden daarna in onze nieuwsbrief dat het ontbreken van die adresgegevens leidt tot een verzoek tot verbetering.

In goed overleg met de KNB hebben wij nu gekozen voor een praktische oplossing voor situaties dat gerechtigden geen toestemming geven hun adresgegevens te vermelden: U kunt voortaan in WebElan een bijlage bij de verklaring van erfrecht meesturen met daarin de adresgegevens van die gerechtigden. Alle details hierover vindt u op Notarisnet.

 
Tarieven vanaf 1 januari 2020
 
We verhogen onze tarieven per 1 januari 2020 met 5%. Daarnaast passen we de tarieven van enkele specifieke producten aan. De belangrijkste wijzigingen naast de verhoging van 5% zijn:
  • verhoging inzagetarieven in Kadaster-on-line 
  • wijziging tariefstructuur aanvraag complexaanduiding en in depot name appartementstekening
Lees de toelichting voor het notariaat
 
Beleggingspercelen:
bron van rechtsonzekerheid
 
Bij de overdracht en aanwijs van zogenoemde 'beleggingspercelen' blijken veel beleggers de grenzen niet precies aan te kunnen wijzen; er was 'op tekening' gekocht.
Bent u betrokken bij de overdracht van een beleggingsperceel? Zorg er dan voor dat voor alle partijen duidelijk is welk perceel wordt overgedragen. 
Zo geeft u duidelijkheid
 
Meldpunt notariaat staat u graag te woord
 
Binnen de klantenservice van het Kadaster is het meldpunt notariaat aanspreekpunt voor vragen over inschrijvingen en registraties van notariaatsmedewerkers, deurwaarders en gemeenten. Het gaat om Splits, Web-elan of KIK Inzage. Ook verzorgt het meldpunt diverse webinars. Met 20 medewerkers beantwoorden zij zo’n 35.000 telefoontjes en 15.000 e-mails per jaar.
Maak kennis met het meldpunt notariaat
 
Erfdienstbaarheden in nieuwbouwprojecten
 
Een erfdienstbaarheid vestigen in een nieuwbouwproject is soms lastig als alleen de bouwnummers bekend zijn. Door alleen een bouwnummer te gebruiken of te verwijzen naar buurpercelen of naastgelegen percelen, is het object niet duidelijk genoeg omschreven. U kunt dan een attendering op niet inschrijving (ANI) of een verzoek tot verbetering (VTV) verwachten.
Probeer een ANI of VTV te voorkomen
 
De bewaarderstelefoon
 
U belt veel naar de bewaarderstelefoon. Daar zijn we blij mee. Want vooraf telefonisch contact over een inschrijving kan een ANI of VTV voorkomen. Door de grote hoeveelheid telefoontjes is het voor ons lastig om hele aktes te beoordelen. U krijgt sneller antwoord als u eerst belt en, als dat nog nodig is, het stukje tekst uit de akte opstuurt.
Bekijk de pagina Bewaarderstelefoon
 
Brochure Erfgrenzen definitief vastleggen
Particulieren die een bouwterrein of stuk grond hebben gekocht, ontvangen na verwerking van de akte in de Basisregistratie Kadaster een kennisgeving. Sinds september voegen wij een brochure toe als bijlage. In 3 stappen leggen we hierin uit wat de koper kan verwachten en wat er van de koper wordt verwacht. Deze gratis brochure is handig te gebruiken om uitleg te geven bij een gesprek.
Bestel de brochure
 
Waarover wilt u op de hoogte gehouden worden?
 
Welke onderwerpen vindt u interessant om in de nieuwsbrief terug te zien in 2020?
We horen dit graag van u.
Laat het ons weten 
 
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
of
 
Contact
088 - 183 35 00
Twitter @KadasterWebcare
Facebook @HetKadaster
Vragen of opmerkingen?
Het meldpunt notariaat beantwoordt ze graag.
Contactformulier
Afmelden       \       Gegevens wijzigen