Kwartaalbericht Agrarische grondmarkt lees online  |  afmelden
Kadaster
Agrarische grondmarkt
Kwartaalbericht derde kwartaal 2018
Landelijk overzicht
De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is in het derde kwartaal van 2018 met bijna 6% gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal. Lees in het kwartaalbericht waar deze daling door is veroorzaakt.
Naar het kwartaalbericht
 
Prijzen van bouwland en grasland
 
De gemiddelde prijs van grasland is in het derde kwartaal van 2018 met 8% gedaald tot 51.300 euro per hectare. Deze daling wordt bepaald door een grote transactie met een zeer lage prijs. Zonder deze transactie zou de gemiddelde prijs zijn afgenomen met bijna 3%.
De gemiddelde prijs van bouwland is in het derde kwartaal van 2018 opnieuw gestegen met 3%. De prijs van snijmaïsland steeg met 9%.
Meer over deze stijging en daling
 
Grondmobiliteit
 
In het derde kwartaal van 2018 is 5.200 hectare landbouwgrond verhandeld, tegen 5.800 hectare in het derde kwartaal van 2017 (-11%). Gemeten over de laatste vier kwartalen is in totaal 35.400 hectare grond in andere handen overgegaan. De relatieve grondmobiliteit – het verhandeld areaal afgezet tegen het totaal areaal landbouwgrond – over de vier laatste kwartalen komt uit op 1,95%.
Lees de volledige toelichting
 
Landsdelen
 
Landsdeel Zuid kent meestal de hoogste gemiddelde grondprijzen (zie figuur 3), vanaf 2012 gemiddeld 16% boven het Nederlandse gemiddelde. Landbouwgrond in landsdeel Noord is het laagst geprijsd, gemiddeld 16% onder het landelijk niveau (van 2012 tot nu).
Lees volledig kwartaalbericht
 
Het Kadaster en Wageningen Economic Research combineren kennis en kunde op het gebied van data-analyse en onderzoek.
 
Contact
088 - 183 22 00
Twitter @KadasterWebcare
Facebook @HetKadaster
Vragen of opmerkingen?
Onze klantenservice beantwoordt ze graag.
Contactformulier
Afmelden       \       Gegevens wijzigen